Dell vWorkspace

VDI-tuotteiden suurien tekijöiden kuten Citrixin, VMWaren ja Microsoftin lisäksi löytyy pelikentältä myös pienempiä toimijoita. Dellin heinäkuussa 2012 hankkima Quest Software toi Dellin mukaan peliin Questin kehittämällä vWorkspace alustalla. Pitkään oli epäselvää aikooko Dell jatkaa päivittämistä ja tukea alustalle. Pitkän pohdinnan ja matalan profiilin syynä on yleisesti pidetty sitä, ettei Dell halunnut häiritä tärkeitä Citrix ja VMWare kumppanuuksiaan. Dell päätti jatkaa alustan tukea ja kehittämistä tämän vuoden huhtikuussa ja tuorein tuotantoversio on 8,0.

vWorkspace on alusta asti suunniteltu tarjoamaan kilpailijoitaan enemmän joustavuutta. VMWare ja Microsoft ovat rakentaneet VDI infrastruktuuriohjelmistonsa omien hypervisoreidensa ympärille. Citrix tarjoaa enemmän joustavuutta, koska sitä voidaan käyttää eri hypervisorien kanssa. Dell vWorkspace sen sijaan tarjoaa joustavan mallin, jossa ylläpitäjä voi valita organisaatiolleen soveliaimman tavan hyödyntää haluamaansa yhdistelmää VDI- ja Terminal Services mekanismeja.

Dell vWorkspace versio 8.0 tukee täysin Windows Server 2012 ja on myös Windows 8 yhteensopiva.

Seuraavien toimintojen ja ominaisuuksiensa kautta Dell vWorkspace pyrkii kilpailemaan markkinoilla:

HyperCache

HyperCache on älykäs välimuistin algoritmi joka auttaa vähentämään levyn I/O – liikennettä. Sen toiminta pohjaa lohkojen käytön seurantaan. Säännöllisesti luettavat lohkot tallennetaan välimuistiin, joten ne ovat nopeammin saatavilla. Eron huomaa esim. virtualisen työpöydän käynnistymisajassa.

HyperCache on rakenteeltaan dynaaminen, seuraten jatkuvasti mitkä lohkot ovat käytössä. Kun se havaitsee uusia suosituimpia lohkoja luettavan kuin jo välitallennetut, päivittää se välimuistin niiltä osin.HyperCache on osa Dell vWorkspace 8.0:aa ja tukee nyt Hyper-V kolmosta.

HyperDeploy

HyperDeploy laskee tallennuskustannuksia tallennusoptimoinnin kautta. Se mahdollistaa myös esivalmistella uuden virtuaalityöpöydän ja käynnistää sen siten nopeammin. Yleensä virtualisen työpöydän asennusprosessi alkaa kopioimalla levykuva kohteeseen missä uusi virtuaalityöpöytä sijaitsee. Levykuva voi olla kooltaan jopa 20 Gb tai ylikin, joten kopiointiprosessi kestää aikansa. HyperDeploy mahdollistaa uuden virtuaalityöpöydän hyödyntämisen välittömästi streemaamalla käynnistykseen tarvittavat työpöydän osat ensiksi, kopioiden sitten bootin jälkeen muut osat taustalla.

RemoteFX tuki

Organisaatiot jotka käyttävät vWorkspacea Windows Server 2012 kanssa huomaavat suuren suorituskyvyn kasvun Microsoftin RemoteFXään tekemien parannusten kautta.

Vaikkakin RemoteFX sisältää RDP ytimen, se pitää se sisällään myös koko joukon lisäkomponentteja jotka ovat suunniteltu tehostamaan suorituskykyä. Esim. se lisää tuen monikosketukselle etäistuntoihin ja RemoteFX WAN -komponentti tarjoaa sulavamman etäkäyttökokemuksen kapoisempienkin linjayhteyksien yli.

Dell vWorkspace tarjoaa myös omia RemoteFXää täydentäviä pikatoimintoja. Ne ovat Experience Optimized protollan yhteydessä joka on suunniteltu laajentamaan vWorkspacea. Ne esim. parantavat tulostustoimintoja ja Flash sovellusten toimintaa.

User experience monitoring

Käyttökokemuksen arviointi on yksi uusista versio 8.0 ominaisuuksista. Järjestelmänvalvojat voivat päätellä ja seurata onko tuotettu palvelu sovitun kaltainen loppukäyttäjän näkökulmasta.

Foglight valvontamonitori tuottaa yksityiskohtaista loppukäyttäjän käyttökokemustietoa jopa yksittäisestä käyttäjästä, jolloin esim. huonoimman käyttökokemuksen saaneet voidaan erotella esiin ongelmien selvitystyötä varten.

 

Dell vWorkspace 8 näyttäisi olevan vakaa julkaisu jonka asiakaskunta varmaankin arvostaa yhtiön sitoutumista tuotteeseen.Miten Dell pärjää jatkossa kumppanin ja kilpailijan kaksoisroolissa jää nähtäväksi.

Tutustu tarkemmin valmistajan sivuilla.


1.8.2013 Liekovuo