Yritysmaailman IT ratkaisut tulisi saada valmiiksi seuraavalle työelämään tulevalle sukupolvelle.

Yritysmaailman IT ratkaisut tulisi saada valmiiksi seuraavalle työelämään tulevalle sukupolvelle

Citrixin Irlannissa tekemän tutkimuksen mukaan seuraava yritysten työntekijöiden  sukupolvi olettaa yritysten mahdollistavan heidän käyttää omia suosikkilaitteitaan työtehtäviensä hoitamisessa.

 

Tutkimuksessa seurattiin taloustieteen kolmannen vuosikurssin opiskelijoita tarkoituksena kartoittaa tulevaisuuden työvoiman odotukset IT:n käytöstä työpaikoilla.

 

Tutkimustulos kertoi seuraavan sukupolven olevan mobiili ja edellyttävän paljon yritysten IT järjestelmiltä.

 

Yli puolet (54%) tutkimuksen vastaajista käytti neljää tai useampaa kannettavaa tietojenkäsittelylaitetta kuten läppäriä, älypuhelinta ja tablettikonetta päivittäin sekä opiskelussa että vapaa-aikanaan. 


Huolimatta näyttävästä hypetyksestä Applen iPadin ympärillä vain 3% vastanneista ilmoitti käyttävänsä iPadia tai vastaavaa toista tablettilaitetta päivittäin puhtaasti kalliin hankintahinnan takia.  Sensijaan lähes kaikki (90%) vastanneista näki tärkeänä pystyä työskentelemään etänä ja 86%: n mukaan mielummin kannettavalla tietokoneella kuin perinteisellä työasemalla (3%). Vinkkinä tuleville työnantajilleen tutkimukseen osallistuneet odottavat samaa yritysten tietotekniikalta 79% odottaen tulevan työnantajansa antavan heille työkoneeksi mielummin kannettavan työaseman, kuin perinteisen pöytäkoneen. 

 

Vastanneista 93 % ilmoitti etteivät he halua tai kykene työskentelemään vanhentuneella teknologialla. 

 

Tutkimustulokset ovat yhtenevät Citrixin äskettäin (linkki) lanseeraaman Bring Your Own (BYO) -indeksin mukaisesti. BYO -indeksissä selvitettiin miten suuret yritykset pyrkivät vastaamaan yhä kasvavampaa tarvetta ja halua käyttää ensisijaisesti kotikäyttäjämarkkinoille suunnatuja tuotteita yritysen IT järjestelmien osina. 

 

Citrixin BYO indeksi selviti että 92% organisaatiosta kertoi olevansa selvillä että heidän henkilökuntansa käyttää omia laitteitaan työtehtävissään.

Näistä organisaatioista 28% on virallistanut käytännön. Seuraavan kahden vuoden aikana luvun odotetaan kasvavan 38% :iin. 

 

Citrixin Irlannin maajohtaja Niall Gilmore kertoo ilmiön olevan yleinen kehityssuunta koko yritysmaailmassa.

 

Tutkimus osoittaa Y-sukupolven kiihdyttävän ilmiötä siirtyessään työelämään muutamien lähivuosien sisällä.  Citrixin BYO-indeksi osoittaa organisaatioiden havainnen trendin ja paikalliset tutkimukset, kuten kyseinen Irlannissa tehty, tukee sen olevan väistämätön.

 

Nämä opiskelijat todistavat ettei kysessä ole vain ohimenevä trendi, vaan työkulttuurissa tapahtuva muutos. Seuraava työelämään siirtyvä sukupolvi on teknologiavetoinen, laitteita ja vimpaimia rakastava ja he ovat tottuneet työskentelemään liikkuessaan paikasta toiseen. Mobiiliteknologia on olennainen osa heidän elämäntapaansa niin arjessa kuin työssä. Tämä on se viesti jonka he haluavat tulevaisuuden työnantajiensa ymmärtävän.

 

Citrixin tekemän tutkimuksen vastanneet kolmannen vuosikurssin taloustieteen opiskelijat kertoivat käyttävänsä jo nyt kannettavia tietojenkäsittelylaitteitaan monipuolisesti yliopisto-opiskelussaan.   Laitteita käytetään pääsääntöisesti esseiden ja kurssitehtävien kirjoittamiseen verkossa tapahtuviin hakuihin  ja sähköpostin hoitoon.  Erään opiskelijan mukaan ” – Haluan mielummin käyttää omaa laitettani opiskelutehtävien hoidossa. Yliopiston tajoama PC on dinosaurus”. 

 

Toinen opiskelija kertoi lisäksi seuraavaa: ” -Jos minulla on tärkeä esitys pidettäväni, lähetän esityksen omaan sähköpostilaatikkooni jotta tiedän varmasti saavani esitykseni pidettyä, koska sillä ei ole väliä millä laitteella sen pitää tai missä paikassa”. 

 

Opiskelijat hyödyntävät vastaavasti samoja laitteitaan henkilökohtaisessa elämässään jolloin niitä käytetään tutkimuksen mukaan sosiaaliseen mediaan, realliaikaiseen viestintään, radion ja musiikin kuuntelemiseen sekä TV:n että videoiden katsomiseen.

 

Eräs tutkimukseen osallistunut opiskelija huomatti: ” – Käytän 6-8 tuntia vuorokaudessa kannetavilla  laitetteillani; läppärillä yliopistolla ja älypuhelimella bussissa, ne ovat aina mukanani.”

 

Laitteet näyttelivät suurta osaa myös siinä miten tutkitut opiskelijat kommunikoivat päivän mittaan. 83% opiskelijoista nimesi tekstiviestin ensi- tai toissijaiseksi kommunikointitavaksi, seuraavaksi suosituin oli sosiaaliset verkostot (44%).

Yllättäen vain kolmannes tutkimukseen vastanneista käytti matkapuhelintaan soittamiseen. 

 

Enemmistö, eli 62% tutkimukseen osallistuista Irlantilaisista opiskelijoista siirtyy työelämään vuoden kuluttua ja loput 38% parin seuraavan vuoden kuluttua. 

 


 

6.10.2011 Liekovuo

Lähteet: Citrix ja InsideIrland julkaisu