Barcelona -lyhyt oppimäärä

 

Faktat

Kieli:Espanja, kataani,galego ja baski
Hallinto: Kuningaskunta
Uskonto: Roomalaiskatolisuus
Aikaero: Suomen aika -1 tunti
Asukasluku: n. 1,7 milj.as, Suur-Barcelona n.4,3 milj.as
Sähkövirta: 220 V
Lentoaika: 3 tunnista eteenpäin riippuen välilaskujen määrästä.
Matkustusasiakirjat: Passi tai henkilökortti
Valuutta ja luottokortit: Euro, Luottokortit ovat yleisesti käytössä, useimmiten käyttö tapahtuu tunnusluvulla.
Lentokenttä: Barcelonan lentokentältä on itse kaupunkiin n. 10 km

Taustaa

Barcelona on on Espanjan toiseksi suurin kaupunki heti Madridin jälkeen ja on pinta-alaltaan noin 100 neliökilometriä. Se sijaitsee Koillis-Espanjassa. Barcelona on Katalonian pääkaupunki ja sen asukasluku on noin 1,6 miljoonaa, mutta kaupunkia ympäröivät alueet yhteenlaskettuna nousee väkiluku yli neljään miljoonaan. Barcelonassa on kaksi virallista kieltä Katalaani ja Espanja, joista Katalaani on yleisemmin käytetty, mutta espanjalla pärjää joka paikassa. Nuorempien sukupolvien kanssa pärjää yleensä myös englannilla ja ranskalla. Barcelonan kutsumanimi on Ciutat Comtal eli kreivikaupunki. Pitkät, aivan kaupungin keskustasta alkavat hiekkarannat kuuluvat olennaisesti sen kaupunkikuvaan ja elämänmenoon. Barcelonassa yhdistyvät niin ranta- kuin kaupunkilomakohteen parhaat puolet.

Ilmasto
Barcelona sijaitsee Espanjan subtrooppisella Välimeren rannikolla, ja kelit siellä ovat hyvät ympäri vuoden. Barcelonaan voi huoletta matkustaa säiden puolesta miltei milloin tahansa, mutta rannalle uimaan ja aurinkoa ottamaan kaupunkiin ei kannata tulla kuin toukokuusta lokakuun alkupuolelle. Kaupungissa vallitsee välimerenilmasto jolle ovat tyypillisiä kuumat kesät ja leudot ja kosteat talvet. Suurin osa sateista tulee keväällä ja syksyllä.

Barcelona tarjoaa nähtävyyksiä moneen makuun. Erityisesti rakennusarkkitehtuurista kiinnostuneille löytyy paljon nähtävää Barcelonassa. Arkkitehti Antoni Gaudin suunnittelemat rakennukset ovat vaikuttavia ja näistä ehkäpä kuuluisin on edelleen rakenteilla oleva katolinen temppeli La Sagrada Familia. Gaudin suunnittelema toimisto- ja asuntokortteli La Pedrera on on avoinna yleisölle. Sen katolta löytyy mm. paljon valokuvatut ritareita muistuttavat savupiiput. Barcelonan tunnetuin puisto Unescon maailmanperintökohde Park Güell on myöskin Gaudin käsialaa. 

Kivenheiton päästä Las Ramlasin pohjoispuolelta löytyy vanha kaupunginosa Barri Cotic. Sen kapeilta kujilta löytyy paljon kahviloita ja baareja sekä historiallista arkkitehtuuria useilta eri vuosisadoilta. Taiteesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Museo Picassoon, mikä on kaupungin vierailuin.  Vanhan kaupungin (Ciutat Vella) kadut ovat ja goottilaisen katedraalin ympäristö ovat miellyttäviä paikkoja kuljeskella ja katsella.

Paras näköala kaupugin yli aukeaa 512 metriä korkealta Tibidado-vuorelta Siellä sijaitsee lisäksi kirkko ja huvipuisto Parc d’Atraccions Tibidabo. 

Verkosta ilmaiseksi löytyvistä ja parhaiten ajan tasalla olevista matkaoppaista paras on Peter Forsbergin kirjoittama Barcelona, Pieni matkaopas johon alta löytyvät linkit viittaavat.

Barcelonan alueet; Ciutat Vella – vanhakaupunki, El Raval, Barceloneta, Eixample ja Gracia

Barcelona Street Map ja kartta nähtävyyksistä.

Kaupunki on helppo hahmottaa, toisella puolella on vuoret ja toisella meri. Vuorten puolelta merelle kulkee diagonaalisesti Avenida Diagonal jonka loppupäässä sijaitsee CCIB kongressikeskus.

Liikkuminen Barcelonassa: julkisilla ja taksilla matkustaminen. Barcelonan metron kotisivut (englanniksi)
Ladattava (PDF)genplano.pdf  metrokarttta. Muut ladattavat kartat löydät tämän sivun ala-laidasta.

Kuuluisat rakennukset ja maamerkit La Rambla La Sagrada Familia Placa Reial Passeig de Gracia Port Vell Port Olimpic
Museot ja taidegalleriat Museu Picasso Fundacio Joan Miro

Urheilu
Barcelonassa yksi yli muiden on tietenkin FC Barcelona ja sen koti Camp Nou stadion jossa sijaitsee Museu del Futbol katso tarkemmin kohta: museot ja taidegalleriat. FC Barcelonan viralliset sivut englanniksi

Puistot ja biitsit

Barcelonan parhaat ravintola-alueet ja tyypilliset ruoat

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Barcelonan ostospaikat; parhaat ostosseudut, mitä ostaa Barcelonasta? Hintataso ja aukioloajat ja elintarvikeostoksilla

Lisäksi:
Kaupungin ulkopuolella n. 30 minuutin matkan päästä löytyy Barcelonan suurin outlet keskittymä La Roca Village joka käsittää n. 50 liikettä pääsääntöisesti vaatteita kuuluisilta brändeiltä kuten Antonio Miró, Versace, Diesel and Camper.

Turvallisuus

Barcelona on surullisen tunnettu rikollisuudestaan. Taskuvarkaat ovat tässä kaupungissa jokapäiväinen tuttavuus.  Toinen, Iltaisin varsinkin ydinkeskustan alueella tavattava riski on paikallisten marokkolaisjengeiksi kutsuma ilmiö. Niihin törmää usein myöhään illalla sivukujilla joissa ympärille pörähtää ”ei mistään” kymmenkunta nuorta miestä joista kaksi tarttuu uhrin käsistä kiinni ja muut tyhjentävät taskut vieden kaiken mukanasi olevan. Saman palvelun sairaalakeikalla lisättynä saa jos laittaa kampoihin.  Noudattamalla paikallisten tapoja liikkua kaupungissa pärjää yleensä hyvin. 

 • Kaikki suomalaisille rakkaat vempaimet kuten läppärit yms. kannattaa jättää hotellin tallelokeroon ennen kaupunkikierrokselle lähtemistä
 • jätä ylipäätänsä kaikki mitä et tarvitse hotellin tallelokeroon, siis kaikki
 • älä kanna lompakkoasi takataskussa tai avonaisessa käsilaukussa
 • siirrä olkalaukku muu laukku aina etupuolellesi liikkuessasi ulkona
 • pidä olkalaukku rinnan yli niin sitä on hankalampi varastaa ohi juoksemalla tai mopoilemalla
 • kun joku joko törmää ihmisvilinässä ”vahingossa” sinuun, tai peittää näkyvyytesi hetkellisesti esim. kartalla tms. sinut yritetään todennäköisesti vierottaa omaisuudestasi samalla hetkellä jonkun toisen henkilön toimesta
 • suojaa lompakkosi aina kun tulet ihmisvilinän lähelle
 • älä kanna mukanasi kultakoruja, yleinen tapa on juosta ohi ja repäistä kultaketju kaulasta
 • vältä suomalaista 7 promillen humalaa kaupungilla liikkuessasi, vedä lärvit hotellisi vieressä olevassa baarissa
 • vältä yksin liikkumista pimeällä aikana, tai liiku suurissa ihmisjoukoissa
 • älä tutki sivukujia iltaisin
 • jos löydät itsesi hiljaiselta sivukadulta jossa ei muita liikkujia näy palaa nopeasti alueelle jossa on enemmän ihmisiä, siihen on yleensä syynsä miksi paikalliset välttävät ko aluetta 
 • jos kohtaat ryöstäjän joka uhkaa sinua, luovu mukanasi olevasta omaisuudesta suosiolla
 • tee rikosilmoitus paikallisella poliisiasemalla, jotta saat todistuksen vakuutusyhtiötäsi varten
 • kaikki irtonainen kuten matkapuhelin tai kamera käsilaukku kahvilan pöydällä pyrkii lähtemään ohijuoksevan mukaan
 • älä mittele voimiasi marokkolaisjengien kanssa, häviät kuitenkin ja pääset tutustumaan paikalliseen päivystyspoliklinikkaan ja matkavakuutuksesi kattavuuteen
 • kokeile istua ekana päivänä Ramblansin keskellä olevaan katukahvioon ja seuraa ympärillä olevaa ihmismassaa, jos et yhden tuopin aikana näe ainakin yhtä taskuvarkausyritystä tms, voit vaatia rahat matkasta takaisin;) PS todennäköiset kohteet seuraavat jotain tanssi- musiikki yms. esitystä
 • Pankkiautomaatilla asioidessasi on hyvä ottaa kaveri mukaan turvaamaan rauhallinen nostotapahtuma
 • Olethan muistanut tallettaa luottokorttiesi kuoletusnumeron matkapuhelimeesi kansainvälisessä muodossa jos vaikka satut tarvitsemaan sitä pikaisesti, tiedätkö korttisi numeron? Sitä kysytään puhelimessa ensimmäisenä
 • kadonneen passin tilalle saa suomen suurlähetystöstä saa uuden tilalle nopeammin ja helpommin jos on ottanut passistaan kopion ja tallettanut sen webbisähköpostiinsa, sieltä sen saa tarvittaessa ulos missä vaan, kryptaa tiedosto jos haluat lisäturvaa.
 • tyhjennä lompakosta pois jo ennen matkaa kaikki ne kortit mitä et matkallasi tarvitse
 • Katso missä luottokorttisi liikkuu maksaessa, jos maksutapahtuma tapahtuu takahuoneessa varaudu mahdollisiin yllätyksiin myöhemmin, suojaa luonnollisesti kortin tunnusluvun syöttö huolella maksaessasi maksupäätteellä
 • Liiku öisin taksilla, se on suomalaisittain lähes ilmaista
Kongressipaikka: 15.000 henkeä vetävä Barcelona CCIB yksi Euroopan suurimpia kongressikeskuksia
Kongressipaikka: 15.000 henkeä vetävä Barcelona CCIB yksi Euroopan suurimpia kongressikeskuksia

Kongressipaikkana toimii CCIB Sisäänkäynti on meren puolelta. Koko alue Diagonal Mar on osa uutta kunnianhimoista Barcelonaa jota rakennetaan vanhoille vapautuneille teollisuusalueille.

Lähin metroasema on Maresme-Fòrum keltainen linja L4,
bussit 7, 36, 41, 43 ja 141
Raitiovaunu T4

Kongressipaikan edustalla on suuri ostoskeskus ja monia mukavia kahviloita ja baareja.
Alla CCIB:n sijainti Google Mapissa.
Sen alta löytyvät isompikokoinen kongressialueen hahmokartta sekä Barcelonan metrokartta kahtena eri variaationa.