Koneet liikkuvat, tulostimet eivät. Citrix Proximity Printing & Workspace Control

Mobililaitteiden, kuten erilaisten tablettikoneiden, älypuhelimien ja kannettavien käyttö lisääntyy koko ajan yrityksissä. Liikkuva työtapa lisää hässäkkää saada päivittäiset perustehtävät suoritettua. Hyvänä esimerkkinä tästä käy niinkin yksinkertainen asia kuin tulostaminen.

Kun käyttäjät liikkuvat ympäri yrityksen eri toimipisteitä ja osastoja hienoine kannettavineen törmätään helposti tilanteeseen jossa huomataan, että vaikka työasemat on saatu mobileiksi niin tulostimet edelleen viihtyvät omilla vanhoilla paikoillaan toimistoympäristöissä ja valittujen työpöytävirtualisointiratkaisujen erot tulevat näkyviksi.

Yksi hienoimmista, mutta huonommin tunnetuista ominaisuuksista on Citrix XenApp ja XenDesktop’in Proximity Printing konsepti, joka kääntyy suomeksi vaikkapa lähitulostaminen tai läheisyystulostaminen.

Otetaan esimerkki: iPad käyttäjä on kokouksessa yrityksen toisella osastolla ja tuon yksikön pomo haluaa iPad käyttäjän tulostavan asiakirjan laitteestaan. iPad käyttäjällä on laitteessa asennettuna tulostinasetukset, mutta tulostin sijaitsee hänen omassa yksikössään ihan eripuolella rakennusta.
Vaihtoehtoina on tietty tulostaa asiakirja ja hakea se omasta tulostimesta toiselta puolen rakennusta, tai yrittää asentaa laitteeseen kokoushuoneen tulostimen asetukset, soittaa IT-tukeen ja pyytää heitä ohjaamaan tulostus oikeaan tulostimeen.

Citrix on tunnistanut ja ratkaissut haasteen kehittämällään Proximity Printing ratkaisulla.

Proximity Printing konsepti tunnistaa käyttäjän IP osoitteen ja vertaa käyttäjän tulostimen tietoa käyttäjän aliverkon sijaintitietoon. Jos jokaisella yksiköllä tai kerroksella tahi toimipisteellä on käytössään oma scooppi tai muu yksilöivä tunniste, voidaan tulostin määritellä ja liittää käytettäväksi sen mukaisesti.
Tässä tapauksessa voidaan Citrixin tulostuspolicyt määritellä mappaamaan verkkokirjoittimet käyttäjälle käyttäjän laitteen IP osoitteen perusteella seuraavasti:

  • Luo erillinen Citrix Policy jokaiselle aliverkolle tai maantieteelliselle toimipisteelle
  • Ota käyttöön Proximity Printing; Citrix Policies/Session Printing Policy Rule
  • Liitä aliverkon tai maantieteellisen paikan tulostimet policyyn
  • Säädä Default Printer Policy asentoon: Do not adjust the user’s default printer setting
  • Suodata policy asiakkaan IP osoitteen mukaan

On olemassa myös toinen menetelmä joka on tässä yhteydessä hyvä tuntea, sen nimi on Citrix Workspace Control.

Se on käytännöllinen silloin kun käyttäjä kytkeytyy ulos istunnosta, siirtyy toiseen maantieteelliseen paikkaan ja toiselle laitteelle kytkeytyen takaisin samaan istuntoon.

Yleensä, jos Workspace Control ei ole käytössä, edellistä istuntoa jatkettaessa tulostinasetukset eivät päivity. Workspace Control’in kanssa uudelleen kytkeytyessä järjestelmä huomaa käyttäjän kytkeytyneen uudesta paikasta ja laitteella ja tulostimet määritellään sen mukaisesti.

Lisätietoa asiasta löydät mm. täältä:
Workspace Control Overview
Proximity Printing

Lähdemateriaali: Virtualization Review ja Citrix
13.6.2011 Liekovuo