Kesän kunniaksi vaihteeksi hieman kevyempää tutkimustietoa jenkkimantereen toimistoista

Wakefield Research tutkimusyritys suoritti kesäkuussa 2012 Citrixin tilaamana amerikkalaisten toimistotyöntekijöiden keskuudessa yli 1000 hengen kyselytutkimuksen, jossa pyrittiin selvittämään balanssia työn ja vapaa-ajan välillä. Kyselyn tuloksissa on paljon yhtäläisyyksiä suomalaiseen työkulttuuriin, mutta myös muutamia meidän toimistoissamme tuntemattomimpiin ilmiöihin.  

Tässä poimintoja tutkimuksesta:

74 % vastaajista kertoi olevan ainakin yksi sellainen yrityksen toimintaan liittyvä tilaisuus tai tapahtuma josta he eivät pidä. 34 % inhoaa osallistua pukeutumiskilpailuihin, 31 % tiimihenkeä nostattaviin tapahtumiin. Miesten keskuudessa vähiten pidetty tapahtuma on vauvajuhlat joita inhoaa 42 % kun taasen naisten inhokki oli henkilöstön valokuvaustilaisuudet 31 %.

Meillä kaikilla on hyviä ystäviä henkilökunnan joukossa, mutta meidän täytyy työskennellä myös hankalien kollegoiden kanssa. Melkein puolella (49 %) tutkimusta varten haastatelluista oli työkaverinaan ”kaikkitietävä besserwisser” ja 44 %:lla ”valittaja”. Itse asiassa 51 % uskoo että ”valittaja” olisi ärsyttävin tyyppi jonka vieressä työskennellä joka päivä.

Huonoin esimiestyyppi tutkimuksen mukaan on se, joka varastaa muiden ideat 37 %, tietää kaiken muita paremmin 33 % ja 27 % työntekijöistä ei arvostanut esimiehestä joka ei huomioi heitä.

Kuka sitten on unelmapomo? Yhtenä kysymyksenä oli kenen kuvitteellisen TV-pomon alaisena haluaisit työskennellä. Vastausten mukaan unelmapomo on:

 • Leroy Jethro Gibbs, ”NCIS” 20 %
 • Miranda Bailey, ”Grey’s Anatomy” 15 %
 • Buddy Valastro, ”Cake Boss 14 %
 • Donald Trump, ”The Apprentice” 12 %
 • Simon Cowell, ”The X Factor” 9 %
 • Gordon Ramsay, ”Hell’s Kitchen” 8 %
 • Katherine and Sophie, ”DC Cupcakes” 7 %
 • Don Draper, ”Mad Men” 6 %
Leroy Jethro Gibbs,
Leroy Jethro Gibbs, ”NCIS”
Miranda Bailey,
Miranda Bailey, ”Grey’s Anatomy”
Buddy Valastro,
Buddy Valastro, ”Cake Boss”

Kun jenkeissä ollaan poissa työpaikalta, yleisin syy poissaoloon on sairaus, mutta myös mm. seuraavia selityksiä on tutkimuksen mukaan tarjottu selitykseksi:

 • bensa on kallista 
 • olen dieetillä 
 • tänään on Elviksen syntymäpäivä 
 • kaikki vaatteeni ovat juuri nyt pesukoneessa
 • minun oli pakko seurata mitä puutarhurini oikein pihallani touhusi
 • rakkaushuoletnumerologini mukaan tänään oli huono päivä tulla työpaikalle

Työntekijät jotka eivät koskaan olleet tehneet etäpäivää 64 % tunnistavat ainakin yhden asian josta he olisivat valmiita luopumaan voidakseen työskennellä kotona: lounastauko 32 %, alkoholi 25 % ja kahvi 20 %

 

Kotitoimiston muoti on myös tutkimuksessa kartoitettu: 49 % pukeutuu farkkuihin ja t-paitaan, 25 % pyjamaan ja 14 % työskentelee kotonaan alusvaatteillaan tai syntymäasussusaan.

Vastata vai jättää huomiotta?

Kesäloman aikana peräti 72 % vastanneista sanoo reagoivansa heti kiireelliseen työpostiin

Citrixin näkökulmasta tutkimustulokset tukevat hyvin sitä mitä useimmat meistä tiesivät jo ennakkoon: arki konttorilla on usein haastavaa. Yksinkertainen ja helppo parannusehdotus Citrixin mukaan on antaa työntekijöiden työskennellä joustavasti itse valitsemassaan paikassa, oli se sitten kotona tai konttorilla.  

Valinnanmahdollisuus antaa mahdollisuuden yhdistää työ- ja vapaa-aikaa parantaen samalla yrityksen työskentelymoraalia ja tuottavuutta.

Wakefield Research haastattelututkimus käsitti 1013 amerikkalaista yli 18 -vuotiasta työntekijää. Tutkimus suoritettiin sähköpostikutsuna online-kyselynä 5-14.6.2012 aikana.


Lähde: Citrix
26.6.2012 Liekovuo