CUG.fi Orlando opas

Taustatiedot

Orlando on kaupunki Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaupungissa asuu noin 271 000 ihmistä, joten se on Floridan suurin sisämaakaupunki ja osavaltion kuudenneksi suurin kaupunki.

Orlandossa sijaitsee useita suuria teema- ja huvipuistoja. Näistä tunnetuin on Walt Disney World. Suurien teemapuistojen ja niiden ylläpitämän turismin lisäksi kaupunkia työllistävät teknologiateollisuus sekä maatalous, joka keskittyy erityisesti sitrushedelmiin.

Maantiede

Orlando sijaitsee sisämaassa Floridan osavaltion keskiosassa. Kaupungin alueen kokonaispinta-ala on 265,214782 neliökilometriä (102,4 neliömailia). Kaupungin alue on alavaa maata, josta suuri osa on ollut alun perin kosteikkoja ja vesistöjä. Atlantin valtameren rannikko sijaitsee noin 80 kilometrin päässä kaupungin itäpuolella ja Meksikonlahden rannikko noin 120 kilometrin päässä kaupungin länsipuolella.

Hallinnollisesti Orlandon kaupunki kuuluu Orangen piirikuntaan, ja on piirikunnan hallintokeskus (engl. county seat). Orlandon suurkaupunkialueesta osia kuuluu myös ympäröiviin Seminolen, Lake, ja Osceolan piirikuntiin.

Ilmasto

Orlandossa vallitsee kostea subtrooppinen ilmasto. Sadanta on suurempaa kesällä kuin talvella, mutta ilmastossa ei ole varsinaista kuivaa kautta. Vuoden keskilämpötila on 22.4 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 15,4 °C, ja lämpimin elokuu, jonka keskilämpötila on 28,1 °C.

Historia

Nykyinen Orlandon kaupungin paikalle rakennettiin alun perin Yhdysvaltain intiaanisotien aikana vuonna 1838 linnake nimeltä Fort Gatlin. Vuoteen 1840 mennessä linnakkeen ympärille oli muodostunut kylä, joka sai oman postitoimistonsa 30. toukokuuta 1850. Kylän nimi oli aluksi Jernigan, mutta se vaihdettiin Orlandoksi vuonna 1856.

Nimen alkuperästä on useita tarinoita ja teorioita. Yleisimmän tarinoista mukaan kaupunki on nimetty intiaanisodissa kuolleen Orlando Reeves-nimisen sotilaan mukaan.

Orlando sai virallisesti kaupungin aseman ja oman kunnallishallinnon vuonna 1875.

Orlandossa tapahtui 2016 Yhdysvaltain rauhanajan historian pahin ampumavälikohtaus, kun afgaanitaustainen mies ampui yli 50 ihmistä ja haavoitti saman verran ihmisiä seksuaalivähemmistöille suunnatussa yökerhossa.

Hallinto

Orlandon hallintoon kuuluvat pormestari sekä kuusijäseninen valtuusto. Pormestari ja valtuuston jäsenet valitaan vaaleilla nelivuotisille kausille. Jokainen valtuuston jäsen edustaa yhtä kaupungin kuudesta vaalipiiristä. Nykyisenä pormestarina on toiminut jo vuodesta 2003 demokraatti Buddy Dyer.[8]

Talous

Orlandon talous perustuu pitkälti teollisuuteen ja turismiin. Kaupungin alueen teollisuus tuottaa tärkeimpinä ilmailu- ja avaruusalan sekä tietokone- ja ohjelmistoalan teknologiaa. Orlandossa tuotetaan myös viihdettä, kuten elokuvia ja televisiotuotantoa.

Kaupungin turismin pääkohteina ovat alueen useat suuret teemapuistot. Näistä tunnetuin on Walt Disney World, johon kuuluu muun muassa Disney’s Hollywood Studios sekä muita teemapuistoja. Orlandon muita tunnettuja teemapuistoja ovat SeaWorld ja Universal Orlando Resort, johon kuuluu kaksi huvipuistoa: Islands Of Adventure ja Universal Studios Florida.[10] Vuonna 2012 Orlandossa pidettiin Star Wars Celebration VI-juhla.

Teollisuuden ja turismin lisäksi varsinkin sitrushedelmien viljely ja jalostus työllistävät aluetta; alueen nimi onkin Orangen piirikunta (engl. Orange County, O.C.) – Orange on appelsiini englanniksi.

Liikenne

Kaupunkia palvelee Orlandon kansainvälinen lentoasema, joka on Floridan toiseksi vilkkain, sekä läheiset Orlando Sanford International Airport ja Orlando Executive Airport. Kaupungin läpi kulkee Interstate 4-valtatie sekä rautatie. Sinne suunniteltiin nopeaa rautatietä joka olisi kulkenut aluksi Orlandosta Tampaan, myöhemmin Miamiin, mutta suunnitelmat hylättiin.

Urheilu

Orlandolaisia urheilujoukkueita ovat muun muassa jalkapallon MLS-liigan Orlando City SC, koripallon NBA-liigan Orlando Magic ja jääkiekon ECHL-liigan Orlando Solar Bears.

Lähde: Wikipedia


CUG:n keräämät hyödylliset linkit

Tiesitkö muuten, että Orlando sijaitsee 8138 kilometrin eli 5057 mailin tai merimailina 4394 päässä Helsingistä linnuntietä?

Aika ja sää

Aikaero Orlandon ja Suomen välillä on 7 tuntia. Tarkan Orlandon ajan näet tästä linkistä

Kymmenen päivän sääennuste

Paikat

Konferenssipaikan Orange County Convention Center tiedot. Citrix Synergy järjestetään rakennuksessa West Building, Halls WB-WF Tangerine Ballroom. Kongressipaikan kartta PDF

Arrown ryhmämatkan hotelli Rosen Plaza sijaitsee vieressä kävelymatkan  päässä konferenssikeskuksesta.

Orlandon nähtävyyksiä.

Huomioi nämä

ESTA

Hyvissä ajoin ennen matkaamista tulee täyttää sähköinen matkustuslupa ESTA, joka on pakollinen kaikille ilman viisumia Yhdysvaltoihin saapuville vierailijoille. ESTA on automaattinen järjestelmä, jolla viranomaiset varmistavat henkilöiden kelpoisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin.

Töpseli näyttää erilaiselta

MUISTA ottaa mukaan riittävä määrä matka-adaptereita. Toisena vinkkinä suositamme lataamaan puhelimeesi ohjelman joka muuntaa jenkkien mittayksiköt ymmärrettäviksi.

Sähköjärjestelmät, jännite (V) ja taajuus (Hz) ovat erilaisia eri maissa.  Eri maissa ja maanosissa pistotulpat ja pistorasiat voivat olla toisistaan poikkeava, ja eivätkä tällöin useinkaan ole yhteen sopivia. tarvitset matka-adapterin.
Sähköjärjestelmiä periaatteessa on ainoastaan kahta tyyppiä koko maailmassa:
100-120 V, 60 Hz  (yleensä Pohjois-Amerikassa ja Keski-Amerikassa ja Japanin länsiosassa)
220-240 V, 50 Hz  (yleensä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta muualla maailmassa)
Jos otat sähkölaitteesi mukaan matkalle, laitteen jännite ja taajuus on syytä tarkistaa siihen kiinnitetystä sähköteknisestä informaatiotaulusta (arvokilvestä).
Jos laitteen arvokilvessä on esimerkiksi merkintä ”100-240 V, 50/60 Hz, laitetta voi käyttää kaikkialla maailmassa, mikäli pistokytkimet ovat yhteensopivia.
Laite, jonka avulla voit kytkeä pistotulpan sopimaan erilaisiin pistorasioihin on nimenomaan matka-adapteri. Matkustaessasi Suomen ja USA:n välillä tarvitset matka-adapterin, kytket laitteesi pistotulpan adapteriisi, jonka avulla suomalaiseen standardin mukaisella pistotulpalla varustettu laite voidaan kytkeä  USA:n standardin mukaiseen ”litteillä” reiillä varustettuun pistorasiaan.

Juomarahakäytäntö

Floridassa, kuten muuallakaan Yhdysvalloissa, tipin jättäminen ravintolassa ei ole vapaaehtoista. Palvelupalkkiota jätetään 15–20 prosenttia laskun verottomasta loppusummasta, baaritiskillä dollari drinkkiä kohden.
Myös taksikuskille, laukunkantajalle ja auton parkkeeraajalle annetaan tippiä. Taksissa on sopivaa pyöristää seuraavaan tasalukuun, laukunkantajalle ja auton parkkeeraajalle riittää muutama dollari. Myös hotellisiivoojalle on kohteliasta jättää pari dollaria per nukuttu yö. Jos vingutat firman kortilla, selvitä etukäteen miten juomarahat kirjataan firmasi matkalaskujärjestelmään.

 

4.3.2017 Liekovuo